Joe Biden utfärdar presidentorder för AI-användning

Joe Biden AI

President Joe Biden. Foto: Wikimedia Commons, Adobe stock

USA:s president Joe Biden har tagit fram landets första regelverk för AI. De nya reglerna ska bland annat stärka konsumenters integritet, förhindra AI som kan producera vapen och minska spridningen av desinformation.

Joe Biden har utfärdat en ny presidentorder med regler för användning och utveckling av AI. Ordern kommer att gälla tills att den amerikanska kongressen instiftat nya lagar för tekniken. 

I den exekutiva ordern finns åtta punkter som på olika sätt ska skydda amerikaner från potentiella AI-risker. Joe Biden hoppas på att de nya reglerna ska göra det svårare att skapa skadliga AI-produkter, som exempelvis kan nyttjas för att producera vapen eller otillåten övervakning.

I regelverket finns krav på att techföretag ska dela resultaten av sina interna säkerhetstester med staten. Detta gäller företag som använder AI-teknik på ett sätt som skulle kunna hota exempelvis USA:s säkerhet, folkhälsa eller ekonomi. 

Skilja sant från falskt

Regelverket omfattar även så kallad vattenmärkning, där allt AI-genererat material ska förses med en tydlig stämpel som gör det lättare att skilja falskt från sant. Något man hoppas ska komma tillrätta med så kallade deep fakes. 

Vita huset kallar reglerna “de starkaste och mest omfattande åtgärder någon regering i världen har vidtagit för trygghet och tillit inom AI”.

31 oktober 2023Uppdaterad 31 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng