Humanoida robotar testas i Amazons lager

Amazo Robot Digit

Foto: Amazon

Amazon har börjat använda människolika robotar på sina lager. Robotarna heter Digit och har två ben och armar och kan plocka upp och flytta objekt. Enligt Amazon är nu planen att den mänskliga personalen ska bli mer tillgänglig för andra uppgifter. 

 

E-handelsjätten Amazon ska börja testa den människolika roboten Digit på sina lager i USA. Precis som en människa har Digit två armar och ben och kan plocka upp och flytta objekt. Därtill kan Digit hantera höjdskillnader och gå i trappor. 

– Det här är ett experiment som vi gör för att lära oss lite mer om hur vi kan använda mobila robotar i vår miljö här på Amazon, säger Scott Dresser vid Amazon Robotics till BBC.

Kritik från fackligt håll

Sedan tidigare använder Amazon bland annat roboten Proteus, en helt självgående lagerrobot som kan flytta förpackningar på egen hand och navigera bland mänskliga anställda. 

Fackliga representanter varnar för att Amazons fortsatta automatisering kommer att innebära en ökad arbetslöshet. Amazon menar istället att deras robotsystem hjälpt till att skapa hundratusentals nya jobb, och att robotarna inte kommer att ersätta mänsklig personal, utan istället göra personalen mer tillgänglig för andra sorters arbeten. 

23 oktober 2023Uppdaterad 23 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng