Google fälls för könsdiskriminering – ska betala 11 miljoner i skadestånd

Google Könsdiskriminering

Foto: Adobe stock

Techjätten Google ska betala 11 miljoner kronor i skadestånd till en kvinnlig chef som utsatts för könsdiskriminering på bolaget. Det slår en jury i New York fast.

– Det här enhälliga beslutet från juryn inte bara bekräftar hennes påståenden om att Google behandlat henne illa, utan skickar även ett tydligt budskap att diskriminering inte tolereras på arbetsplatser, säger Ulku Rowes advokat Cara Greene, till Engadget. 

Under 2018 inleddes stora protester på Google och runt 20 000 anställda lämnade sina kontor. Detta gjorde man för att protestera mot hur bolaget hanterade diskriminering och sexuella trakasserier. 

I efterspelet till protesterna har nu Google dömts till att betala 1 miljon dollar – runt 11 miljoner kronor – i skadestånd till en chef som anklagat bolaget för att ha könsdiskriminerat henne. Därtill ska Google senare ha hämnats när hon larmade. 

Ulku Rowe anklagade Google för att ha anställt henne till lägre poster med mindre betalt medan mindre erfarna män fick bättre betalt och blev befordrade snabbare. 

Google håller inte med

En jury i New York har nu gett Ulku Rowe rätt och beordrat bolaget att betala ut skadeståndet. Ett domslut som Google opponerar sig mot. 

– Vi håller inte med juryn om att Ulko Rowe var diskriminerad på grund av hennes kön. Vi tar anställdas synpunkter väldigt seriöst och har undersökt hennes anklagelse noggrant. Vi har då funnit att det inte fanns någon diskiminering, säger Google i ett uttalande.

23 oktober 2023Uppdaterad 23 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonjämställdhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng