G7-länder ska enas om uppförandekod för AI

Ai Och Flaggor; Uppförandekod, Ai

De sju stora industriländerna, kända som G7, kommer nästa vecka att enas om en uppförandekod för företag som utvecklar avancerade AI-system. Ett av skälen är att länderna vill minska riskerna och potentiellt missbruk av tekniken.

Den frivilliga uppförandekoden som G7-länderna ska förhandla kan bli en milstolpe för hur stora länder reglerar AI, med hänsyn till integritetsbekymmer och säkerhetsrisker. Det visar ett dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Ledarna för de sju G7-ekonomierna, bestående av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA, tillsammans med Europeiska unionen, som redan har utvecklat en AI-akt, inledde processen i maj på ett ministermöte som kallades "Hiroshima AI-processen".

Ska främja och säkra

Den elva punkter långa uppförandekoden ”syftar till att främja säker, pålitlig och förtroendeingivande AI globalt och kommer att ge frivillig vägledning för åtgärder av organisationer som utvecklar de mest avancerade AI-systemen”, och ”är avsedd att hjälpa till att dra nytta av fördelarna och hantera risker och utmaningar som dessa teknologier medför”, enligt G7-dokumentet. Detta inkluderar både grundmodeller och modeller för generativ AI.

Vidare uppmanas företag att vidta lämpliga åtgärder för att identifiera, utvärdera och minska risker över hela AI-livscykeln, samt hantera incidenter och mönster av missbruk efter att AI-produkter har lanserats på marknaden.

Efterfrågar offentliga rapporter

Företag bör offentliggöra rapporter om AI-systems kapacitet, begränsningar och användning och missbruk, och också investera i robusta säkerhetskontroller.

Vera Jourova, digital chef för Europeiska kommissionen, uttalade sig vid ett forum om internetstyrning i Kyoto tidigare denna månad och sa att en uppförandekod var en stark grund för att säkerställa säkerhet och att den skulle fungera som en bro tills regleringen är på plats.

30 oktober 2023Uppdaterad 31 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng