Danderydläkare Årets AI-svensk

Torso I Röntgen; Max Gordon, Danderyds Sjukhus; Ai Svensk, Techsverige, Ai

Banbrytande arbete och forskning inom AI i sjukvården har gett Max Gordon, docent och överläkare samt verksamhetschef på Clinical AI Research (CAIR-lab) vid Danderyds sjukhus, utmärkelsen Årets AI-svensk.

– Max Gordon är en pionjär vars insatser banar väg för nya innovationer och användning av AI för att förbättra människors liv och har potential att revolutionera sjukvården i såväl Sverige som globalt. Han är med sin kunskap, passion och nyfikenhet en sann förebild och hans arbete bidrar till verklig förändring, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige och juryns ordförande.

Max Gordon är verksamhetschef på CAIR-lab på Danderyds sjukhus – ett, enligt juryn för Årets AI-svensk, världsunikt innovationslabb i vilket klinisk AI-forskning bedrivs, med fokus på användning av AI inom sjukvården.

– Priset ger oss en plattform att nå ut via, vilket forskningsarbetet delvis handlar om. Vi vill nå ut till så många som möjligt, så det här är fantastiskt, säger Max Gordon till Åsa Zetterberg när han tar emot priset.

AI upptäcker benfrakturer

På CAIR-lab samverkar sjukhus och universitet för att utveckla och testa AI-lösningar i sjukvårdssammanhang. Genom labbet har Max Gordon bland annat utvecklat ett AI-program som med samma träffsäkerhet som en läkare kan bedöma frakturer och föreslå behandlingar. Något som både snabbar på och effektiviserar vårdkedjan.

Juryns motiveringen i år lyder:

Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med AI är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat AI som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård. Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI kartan.

I Juryn ingår bland andra Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige; Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden; och Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet.

Årets AI-svensk

Årets AI-svensk är ett pris som delas ut av Techsverige. Syftet med priset är att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Detta görs genom att hylla och lyfta fram personer som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI.

18 oktober 2023Uppdaterad 18 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Carin Wesström

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng