Big techs återkomst – Microsoft och Google gör rekordkvartal

Microsoft Google

Foto: Adobe stock

Techjättar som Google och Microsoft fortsätter sin comeback och visar starka resultat för Q3 i år. Bolagen presenterar kvartalsvinster på 19,7 respektive 22,3 miljarder dollar. När det gäller bolagens molnaffär klår Microsoft analytikernas förväntningar, medan Googles siffror är sämre än förväntat.

Googles moderbolag Alphabet redovisar en kvartalsförsäljning på 76,7 miljarder dollar, en ökning med 11 procent jämfört med samma period förra året. Företaget presenterade också vinster på 19,7 miljarder dollar för kvartalet, enligt CNN.

Microsoft i sin tur redovisar en försäljningstillväxt på 13 procent jämfört med Q3 2022. Kvartalsförsäljningen uppgick till 56,5 miljarder dollar, vilket överträffade analytikernas förväntningar. Vinsterna för kvartalet hamnade på 22,3 miljarder dollar, en ökning med 27 procent jämfört med samma period förra året.

De starka resultaten kommer efter att big tech-bolagen genomfört omfattande nedskärningar och kostnadsbesparingar. Detta på grund av ett svårt fjolår där annonsörer och andra kunder minskade sina utgifter, vilket till stor del berodde på makroekonomiska faktorer.

Molnracet

När det gäller bolagens molnaffär var det dock inte bara glada miner. Googles molnintäkter ökade under Q3 med 22,5 procent till 8,41 miljarder dollar, vilket var sämre än förväntat och den lägsta tillväxten på elva kvartal. Microsofts molnaffär ökade med 29 procent till 24,3 miljarder dollar, en siffra som överträffade förväntningarna.

– För Microsoft är det här helt fenomenala siffror, med tanke på försiktiga makroekonomiska utsikter och en orolig marknad för it-utgifter. Det är ganska överraskande att se en stark tillväxtökning i Azure Cloud-segmentet, som tydligt drivs av AI-as-a-service-relaterad efterfrågan, säger Tejas Dessai, analytiker på Global X, till Reuters.

25 oktober 2023Uppdaterad 25 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonmoln

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng