Bibliotek stärker tryggheten med VR

Vr Bibliotek

Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Stockholms stadsbibliotek ska genom VR utbilda medarbetare i att hantera konflikter. Förhoppningen är att detta ska kunna motverka hot och våld. 

 

– Detta är ett viktigt steg för att stärka vårt systematiska säkerhetsarbete och det professionella bemötandet inom Stockholms stadsbibliotek, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie. 

I ett nytt projekt ska medarbetare på Stockholms stadsbibliotek utbildas i att hantera konflikter. För att framkalla realistiska hotbilder använder man virtual reality. 

– Användningen av VR för utbildning är ett smart sätt att introducera ny teknik men även säkerställa en gemensam upplevelsebaserad plattform i kompetensutvecklingen. Jag ser fram emot att se hur detta kommer stärka medarbetarna i deras vardag på biblioteken, säger Daniel Forsman. 

Kan nyttjas av flera

I projektet ska man utveckla en pedagogisk modell för alla medarbetare inom Stockholms stadsbibliotek. Denna ska sedan kunna användas även av andra kommuner och organisationer. Utvecklingsarbetet sker tillsammans med Framvik. 

– Vi har haft ett nära samarbete om innehåll och upplägg som gör att scenariot är väl anpassat efter de utmaningar medarbetare möter. När det gäller intuitiv kunskap som bemötande och konflikthantering är fängslande tekniker och framför allt VR oslagbart, säger Maria Bauer, grundare av Framvik. 

15 november 2023Uppdaterad 15 november 2023Reporter Fredrik AdolfssonVR

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng