USA backar Ukrainas krigföring med 3d-skrivare

Ukraina Pansarvagn

Foto: Adobe stock

Ukraina har tagit emot ett antal 3d-skrivare från USA som kan tillverka reservdelar till lastbilar, raketsystem och andra vapen. En skrivare har storleken av en lastbil och kan användas direkt vid fronten.

 Ukrainarna avslutade nyligen sin utbildning på skrivarna. Utrustningen är avgörande för att snabbt kunna reparera militär utrustning. Du kan göra fantastiska saker med 3d-utskrift, inte bara på grund av hastigheten. Du kan faktiskt göra delar som du inte kunde göra under normala förhållanden, säger William LaPlante, USA:s biträdande försvarsminister för inköp och underhåll, enligt CNN.

Att använda sig av 3d-skrivare har blivit ett alternativ till lastbil när det handlar om att skicka reservdelar till fronten. 3d-printarna används för att reparera utrustning som Ukraina fått av väst sedan Rysslands invasion. 

 Det här är något man har pratat om åtminstone de senaste 10-15 åren, att tillverka det man behöver nära fronten. Det är som en mobil liten verkstad där man 3d-printar delar. Det kan vara delar till vapen eller fordon, säger Hans Liwång, docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan, till DN.

Första gången för 3d-skrivare 

Detta är första gången som 3d-skrivare används i ett såpass storskaligt krig. En nackdel är dock att det inte går speciellt snabbt att tillverka många komponenter, så man får välja ut de viktigaste delarna.

Det kan både vara komponenter i metall och i plast. Det är rätt komplicerade geometrier, detaljer som annars är kluriga att tillverka i en konventionell fabrik. Till exempel kan man, om en lastbil står stilla på grund av att det är en liten detalj som är trasig, med små resurser få den att fungera igen. 

Hans Liwång menar dock att 3d-skrivarnas påverkan på kriget i Ukraina kommer vara begränsad, då det man framför allt behöver är mycket ammunition. Likväl tror han att 3d-skrivarna är en del av framtiden.

 Att flytta saker i krig är alltid besvärligt. På så sätt är det här en viktig utveckling. 

19 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson3d

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng