Nytt inom AI – Bard i mailen och Dall-E 3 i ChatGPT

Bard Open Ai

Foto: Adobe stock

Racet inom generativ AI fortsätter. Senaste veckan har Google integrerat Bard med bland annat Gmail och Google Drive, medan Open AI har integrerat bildgeneratorn Dall-E 3 i ChatGPT.

För drygt två månader sedan lanserades Googles Bard i Sverige, vilket är bolagets utmanare till Open AI:s Chat GPT. I en ny uppdatering som kallas Bard Extentions integrerar Google AI-verktyget med sökjättens andra tjänster, enligt CNN. 

Bard får därmed åtkomst till bland annat Gmail, Drive, Dokument, Maps och Youtube, för att på så sätt kunna hämta in “relevant information”. 

Ett exempel som Google visar upp handlar om smidigare reseplanering. Om flera personer ska resa tillsammans kan Bard gå igenom er e-post för att hitta datum som passar alla, eller söka efter lediga hotell och passande flyg. Därtill ska användare kunna få automatiska vägbeskrivningar till flygplatsen via Google Maps, samt förslag på Youtube-klipp som visar upp resmålet. 

All denna information ska användaren kunna få samlat och presenterat på ett enda ställe, nämligen i chattfönstret med AI-boten. Dock måste Bard än så länge användas på engelska för att kunna hitta information, filer eller dokument från andra Google-tjänster. 

Bildskapare i ChatGPT

Utveckling sker även hos konkurrenten Open AI. Bolaget har nu presenterat sin nästa version av bildskaparen Dall-E, nämligen Dall-E 3. Den stora nyheten med version 3 är att den integreras med Chat GPT, enligt Techcrunch, vilket bland annat ska innebära att verktyget blir bättre på att förstå sammanhang. Integrationen sker dock endast för användare Chat GPT Plus och Chat GPT Enterprise. Det är ännu oklart om eller när bildskaparen blir tillgänglig för gratisanvändare av chattbotten.

Dall-E 3 ska även bli bättre på att skapa bilder och konstverk baserat på de exakta prompter som anges. Därmed ska användare inte behöva lära sig vilka formuleringar som fungerar bättre än andra. Dessutom har Open AI begränsat möjligheten att generera bilder som ser ut att vara skapade av nu levande artister.

Microsoft har också gått ut med att Dall-E ska integreras med Bing chat.

25 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng