Nya USA-regler hämmar export av AI-chip till Mellanöstern

Nvidia Kontor Och Usa Och Irans Flaggor

Foto: Adobe stock

Amerikanska Nvidia är ett av flera ledande tech-företag som hamnat i centrum för ett allt intensivare handelskrig mellan USA och Kina. Nu har USA bestämt att även exporten av AI-chip till Mellanöstern ska regleras hårdare.

USA har under en längre tid anammat alltmer restriktiva regler för export av vissa halvledarchip till Kina. Nu kommer liknande regler för länder i Mellanöstern.

Syftet med USA:s exportrestriktioner är att hindra Kina och nu Mellanöstern från att skaffa teknik som kan ha militär användning. Kina och USA har varit låsta i en kamp om avancerad teknik under de senaste åren, med halvledare fångade i mitten, skriver CNBC.

Maskininlärning i datacenter

Ett företag som i hög grad påverkas av de alltmer restriktiva reglerna är amerikanska Nvidia, en av världens ledande tillverkare av bland annat grafikprocessorer och AI-chip. För Nvidias del handlar det om prestigemodellerna A100 och H100 som är utformade för att användas inom maskininlärning.

Nvidia är en av flera amerikanska tillverkare vars chip används i Kinas datacenter. De stödjer bland annat utbildningen av de enorma AI-modeller som ligger till grund för ChatGPT. De har också militära användningsområden som att genomsöka satellitbilder efter vapen eller bas och filtrera digital kommunikation i syfte att samla in underrättelser.

Liten inverkan på intäkterna

De nya reglerna för export till Mellanöstern kommer inte ha någon större inverkan på Nvidias intäkter, enligt företaget. Techbolaget fick det mesta av sin försäljning på 13,5 miljarder dollar under sitt senaste kvartal från USA, Kina och Taiwan. Enligt Reuters kom 13,9 procent av försäljningen från alla andra länder tillsammans och Nvidia specificerar inte intäkterna för Mellanöstern.

Under sommaren har den kinesiska mobiltillverkaren Huawei anklagats för att anlägga hemliga anläggningar för chiptillverkning i hela Kina, för att kringgå de amerikanska sanktionerna. I veckan presenterade företaget en ny mobilmodell, Mate 60 pro, med vad som ryktas vara ett egentillverkat 5G-chip. Något som Huawei vare sig har bekräftat eller dementerat.

4 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng