Nya rapporter: Enorm vattenförbrukning att driva generativ AI

Vatten Som Rinner Snabbt; Mobil Med Chattgpt; Vattenförbrukning, Hållbarhet, Klimatavtryck

Vattenförbrukningen som kyler ned datacenter har ökat markant för både Google och Microsoft sedan boomen för generativ AI. Det rapporterar bland andra Associated Press.

Både Microsoft och Google har nyligen presenterat klimatrapporter. I Microsofts rapport framgår det att förbrukningen av det vatten som används för att kyla ned bolagets datacenter ökat med 34 procent från år 2021 till 2022.

Totalt slurpades 6,4 miljarder liter upp, vilket motsvarar ungefär 2 500 50-metersbassänger, för att använda en småsliten jämförelse.

Googles vattenförbrukning ökade samtidigt med 20 procent.

25 till 50 frågor för en flaska vatten

– De flesta är inte medvetna om de resurser som krävs för att driva Chat GPT. Om du inte är medveten om detta, finns det ingen chans att hjälpa till att spara på dessa resurser, säger Shaolei Ren, forskare vid University of California, som bland annat utfört studier på hur just generativ AI påverkar klimatet, till AP News.

Shaolei Rens forskning kommer enligt nyhetsbyrån att publiceras senare i år, och där framgår bland annat att Chat GPT direkt och indirekt under sin uppträning förbrukade motsvarande en 50-centilitersflaska vatten för varje diskussion som involverade 25 till 50 frågor.

Energifrågan viktigare

Men även om vattenförbrukningssiffrorna låter alarmerande höga, är det enligt Holger Mueller, analytiker på Constellation Research, viktigt att ha rätt perspektiv. Han säger till sajten Silicon Angle att energikonsumtionen är mer oroande.

– Mycket av det vatten som används i datacenter återanvänds, men det samma går inte att säga om energin som förbrukas. Det är också värt att notera att trots att det läggs ett stort fokus på moln-datacenter, slår dessa ofta lokala datacenter när det kommer till energieffektivitet. Dessutom är Google och Microsoft motiverade att reducera både sitt energi- och vattenavtryck, säger han.

Microsoft har tidigare meddelat att man har som mål att bli ”vattenpositiva” till 2030, även om det är oklart både vad definitionen att vara vattenpositiv är och vad som krävs för att uppnå ett sådant stadie.  

11 september 2023Uppdaterad 16 november 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobe Stock, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng