Ivo:s straffavgift till Lund fastslagen – samtidigt klandrar kommunen Ivo

Lunds Kommun Ivo

Foto: Adobestock

Inspektionen för vård om omsorg (Ivo) krävde Lunds kommun på cirka en och en halv miljon kronor i straffavgift till följd av bristande it-säkerhet, under september 2022. Förvaltningsrätten har nu avslagit Lunds kommuns överklagan mot beslutet. Samtidigt klandrar kommunen Ivo i ett annat ärende rörande kritik om bristfälliga språkkunskaper hos sjukvårdsperonal. Det rapporterar Sydsvenskan. 

Det var i september förra året som Ivo anmälde upptäckten av brister i Lunds kommuns it-system, vilket resulterade i domen om straffavgift. Något som bland annat Sydsvenskan rapporterade om.

Bristande dokumentation

Enligt LIS, lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster, måste kommuner göra riskanalyser på it-system som är kopplade till hälso- och sjukvård. Denna analys ska även ligga till grund för en åtgärdsplan som ska sammanställas och uppdateras årligen.

Här anses Lunds kommun ha slarvat med riskanalyser av sina it-system, även om man från kommunens håll har menat att man likväl har arbetat aktivt för att skydda informationen i sina it-system. Man medger dock att en formell dokumentation av riskanalyserna för 2021 och 2022 saknas.

Därför krävde IVO, inspektionen för vård och omsorg, att kommunen betalar 1 450 000 i straffavgift. Och nu har förvaltningsrätten avslagit Lunds överklagan, vilket gör att kommunen tvingas betala sanktionsavgiften som tillfaller staten. 

Lund klandrar IVO

Samtidigt, i ett annat ärende rörande kritik från Ivo rörande bristande medicinska kompetensen och bristande språkkunskaperna hos personal på särskilda boende i kommunen, klandrar Lund istället Ivo. Enligt kommunen har Ivo i sin granskning inte rättat till faktafel som påpekats under intervjuer med bland annat Christoffer Akej (M), ordförande i Lunds vård- och omsorgsnämnd. Det rapporterar Sydsvenskan.

Kommunen har därför valt att skicka ett brev till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) där brister i granskningen påpekas. 

– Vi menar att det blir en förtroendeskada. Det är jätteallvarligt om man inte kan lita på en myndighetsrapport, säger Christoffer Akej, till Sydsvenskan.

Detta är en uppdatering av en artikel som publicerades 12-09-2022.

28 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson, Tim Lefflersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng