Integrationsplattform hjälper Kalmar nå sina digitala mål

Ett datalager och möjligheten att kunna visualisera och dela information mellan verksamheterna har tagit Kalmar ett välbehövligt steg mot kommunens digitaliseringsmål för 2025. Det menar it-chef Anna Stålbrand Sundh. 

– När jag för tre år sedan började på Kalmar kommun var jag med på ett möte med vår digitaliseringschef och förvaltningsdirektörerna för social- och omsorgsförvaltningarna. Vi tittade på Ineras trappa om hur vi ska kunna nå våra digitaliseringsmål till år 2025. Min första tanke var att ”det är så mycket grundförutsättningar som inte ens är på plats och detta är omöjligt”, säger Anna Stålbrand Sundh, it-chef, Kalmar kommun.

– Men vi började med att prioritera och kom fram till att vi behöver ha en integrationsplattform. Det var något som vi började utvärdera, testa och implementera. Den har skapat möjligheter för att integrera system i alla fall. En annan grundförutsättning var att vi saknade ett datalager för att få ihop och visualisera information. Det är också ett projekt som pågått under de senaste åren och som är på plats nu.

Hur har ni lyckats med det?

– Tack vare den nära samverkan vi har med våra verksamheter på operativ och strategisk nivå. Vi har också skapat forum för olika frågor. Jag vet alltid var jag kan få ut mina budskap och får samtidigt bra återkoppling på vad som prioriteras.

Många pratar om att vi måste samverka mer, men på den punkten känner du att ni kanske till och med ligger i framkant, eller?

– Ja, jag tror det. Det känns som det. Speciellt när jag är här på Bootcamp hör jag att det är många som har det som utmaning, men jag tycker att vi har lyckats väldigt bra. På it-organisationen har vi personer som är extra dedikerade för respektive verksamhet och som kan vara örat mot rälsen. Då kan de vara lite proaktiva och fånga in saker som vi behöver titta på. Där tror jag vi har kommit en bit, faktiskt.

Är ni då klara nu?

– Det roliga med den här branschen är att man aldrig blir färdig. Så nej, det är vi inte. Men jag vet inte riktigt vad nästa steg blir. Det är bara att hänga med och se vad det blir, säger Anna Stålbrand Sundh.

1 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng