IDC: Publika molnet vägen framåt för europeiska företag

Bilväg Moln

Foto: Adobe stock

Satsningar på publika molntjänster i Europa kommer att hamna på 142 miljarder dollar under 2023. Investeringarna kommer att fortsätta de kommande åren och 2027 lär siffran landa på 291 miljarder dollar. 

Ökningen från 142 miljarder dollar i år till 291 miljarder dollar 2027 innebär en årlig genomsnittlig tillväxttakt (CAGR) på 20 procent. Detta enligt en ny rapport från IDC.

Under 2023 har Europa påverkats av makroekonomiska utmaningar, såsom hög inflation och massuppsägningar inom tech-sektorn. Trots detta kommer europeiska företag att fortsätta sin resa mot att använda publika molntjänster, och nedskärningar i it-budgeten kommer inte att påverka detta. 

Företag vill minska sina utgifter för att undvika ekonomiska problem. Även om kunder står inför prisökningar kopplat till deras molnanvändning fortsätter molnmigreringen, eftersom tekniken ses som ett sätt att öka effektiviteten och optimera kostnaderna, säger Andrea Minnone, forskningschef på IDC. 

Mjukvara som tjänst (SaaS) kommer fram till 2027 att fortsätta vara det största området, medan plattform som tjänst (PaaS) är det snabbast växande området.

6 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonmoln

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng