IDC: Europas investeringar i cybersäkerhet ökar

Sjukvård Och Finans

Foto: Adobe stock

Trots den ekonomiska nedgången kommer investeringarna i cybersäkerhet att öka med drygt12 procent i år. Sjukvård, finans och telekom är sektorerna där satsningarna kommer att öka mest. Detta enligt analysföretaget IDC. 

Europeiska organisationer vet att en robust säkerhet inte enbart är en kostnad, utan en strategisk investering. Det ökande beroendet av teknik, tillsammans med den växande hotbilden, skapar ett behov av proaktiva säkerhetsåtgärder. Detta är avgörande för att säkerställa att verksamheten kan fortlöpa, att kundernas förtroende hålls intakt och för att skydda användare, enheter och appar. Att skapa en motståndskraftig och säker miljö kommer att möjliggöra innovation och accelerera företagens tillväxt, säger Romain Fouchereua, forskningschef på IDC.

I år kommer Europas verksamheter att öka sina investeringar i cybersäkerhet med 12,2 procent. En ökning som lär fortsätta de kommande åren, 2027 spår IDC att de sammanlagda investeringarna lär landa på 79 miljarder dollar. 

Säkerhetsmjukvara och tjänster kommer att växa med över 10 procent per år fram till 2027, medan hårdvara endast kommer att få en beskedlig tillväxt. 

Hälso- och sjukvård, finans, och telekom investerar mest

Hälso- och sjukvården är en av branscherna som kommer att öka sina säkerhetsinvesteringar mest under 2023. Detta på grund av behovet av att skydda nya teknologiska investeringar samt att hantera nya lagkrav, såsom Cyber Resilience Act. 

Även finanssektorn kommer att behöva påskynda sina säkerhetsinvesteringar, dels för att vara fortsätta vara konkurrenskraftiga och dels för att skydda klienters känsliga data. Därtill kommer media- och telekombranschen att behöva investera kraftigt i säkerhet för att säkra skyddet av 5g, edge och IoT-implementationer. 

Även NIS2 kommer att spela en roll i sammanhanget, enligt IDC. 

Att fler organisationer inkluderas i NIS2, tillsammans med strängare straff jämfört med NIS1, gör att verksamheter inom annars till synes konservativa branscher behöver öka sina säkerhetsinvesteringar, säger Vladimir Zivadinovic, forskningsanalytiker på IDC. 

22 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng