ICC öppnar upp för cyberbrottmål

Brottsdomstol Haag; Hackare; Cyberbrott, Cyberattacker

Chefsåklagaren på Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, Nederländerna, har för första gången kungjort att man kommer att väcka åtal mot cyberkrigsbrott som kränker existerande internationell rätt.

Det har efterfrågats av jurister i ett antal år, och nu verkar det alltså bli verklighet: ICC kommer att börja väcka åtal som involverar cyberkrigsbrott. Det skriver Karim Khan, domstolens chefsåklagare, i nättidningen Digital Front Lines, rapporterar Wired.

"Påverkar människors liv"

”Cyberkrigsföring existerar inte för sig själv i det abstrakta. Det kan snarare ha en djup påverkan på människors liv. Försök att påverka kritisk infrastruktur som medicinska faciliteter eller att kontrollera kraftverk kan få omedelbara konsekvenser för många, speciellt de mest utsatta. Därför, som en del av mina utredningar, kommer min stab att samla in och utreda bevis av den här sorten”, skriver han.

Till Wired skriver ICC att handlingar i cybermiljöer som skulle kunna likställas med krigsförbrytningar eller brott mot mänskliga rättigheter potentiellt kan åtalas i domstolen.

Även om Rysslands invasion av Ukraina inte nämns explicit, finns det anledning att tro att det påverkat beslutsvägarna i Haag. Inte minst efter att Human Rights Center på UC Berkeley’s School of Law i mars 2022 skickade en formell förfrågan till ICC där man vädjade om att ta cyberbrott i beaktning vid åtal, efter ryska hackares attacker på Ukraina. Det handlar till exempel om gruppen Sandworm, som bland annat lär ha legat bakom NotPetya-attackerna år 2016 och som orsakat mer än 10 miljarder dollar i skador i Ukraina och andra länder som USA.

– Faktumet att [Karim Khan] säger att han inte ska bedriva detta i Ukraina, utan att han ska göra det i alla utredningar, är väldigt viktigt, säger Lindsay Freeman, chef för teknik, lagar och policy på Human Rights Center, till Wired.

11 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng