Författare stämmer Open AI

Böcker Lagda På Varandra; Chatgpt Hemsida; Ai, Openai, Sam Altman

Författarna John Grisham, George R.R. Martin med flera, stämmer Open AI eftersom deras verk ska ha använts för att träna ChatGPT utan tillåtelse.

Författarna, vilka innefattar välkända namn som John Grisham, George R.R. Martin, och Jodi Picoult, har via Authors Guild lämnat in en stämningsansökan på Manhattans federala domstol. Enligt CNBC menar man att OpenAI har ”kopierat målsägandes verk i sin helhet, utan tillåtelse eller hänsyn”. Detta för att träna upp sina large langauge models (LLM:s) som bland annat används i ChatGPT.

”Dessa algoritmer är kärnan i de tilltalades massiva kommersiella företag”, står det i Authors Guilds anmälan. ”Och kärnan i dessa algoritmer är systematisk stöld i masskala.”

Inte första stämningen

Stämningsansökan är en i raden av den senare tidens anklagelser mot Open AI och andra AI-bolag, som har använt vad man menar är upphovsrättsskyddat material för att träna sina modeller. Så sent som i juli lämnade två författare in en liknande stämningsansökan, med anklagelser att deras böcker använts utan samtycke.

Och i februari stämdes Stability AI av Getty Images, eftersom Getty Images menade att Stability AI kopierat 12 miljoner bilder och använt som träningsunderlag.

21 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng