Färre än fyra av tio har strategi för devops-automatisering

Utvecklare Vid Dator

Enligt en ny studie ger investeringar i automatiserad devops en 61-procentig förbättring av programvarukvaliteten. Trots detta har färre än fyra av tio stora företag en tydlig strategi för just devops-automatisering.

– I takt med att fler organisationer använder molnbaserad mjukvara har devops-automatisering blivit strategiskt nödvändig. Kubernetes-arkitekturer och teknikstackar där hanteringen överträffar mänsklig förmåga ökar också behovet av att automatisera it-ekosystemet, säger Bernd Greifeneder, Chief Technology Officer på Dynatrace.

I en ny studie från Dynatrace framkommer ett ökat behov av att automatisera samarbetet mellan utvecklare och it-drift, det vill säga devops.

Studien visar bland annat att företagens investeringar i automatiserad devops ger 61 procents förbättring på programvarukvaliteten, 57 procent minskade implementeringsfel och minskar it-kostnaderna med 55 procent.

Hindrar utveckling

Enligt rapportförfattarna kan avsaknaden av en tydlig strategi för automatiserad devops hålla företag tillbaka. 

– Många organisationer försöker bygga och hantera automatiseringsskript med hjälp av verktyg med öppen källkod, i kombination med olika gör-det-själv-metoder och manuella insatser. Det är ett splittrat tillvägagångssätt som leder till isolerade datasilor, enstaka automationslösningar och manuella arbetsmoment.

– Användarna behöver därför snabbt få tillgång till en enhetlig, AI-stödd strategi för devops-automatisering – annars kommer det att vara omöjligt att påskynda innovationen samtidigt som programvarans kvalitet och säkerhet bibehålls, säger Bernd Greifeneder.

Fler resultat från studien:

  • Organisationer har i snitt automatiserat 56 procent av sin heltäckande devops-livscykel.
    En genomsnittlig organisation använder mer än sju olika verktyg för automatisering av devops.
  • De största hindren från att automatisera nya devops-områden är säkerhetsproblem (54 procent), svårigheter att operationalisera data (54 procent) och verktygens komplexitet (53 procent).
  • De tre största utmaningarna som verksamheter har är otillgängliga data (51 procent), datasilos (43 procent) och behovet av att data flödar genom många system som ska analyseras (41 procent).
  • Organisationer har i snitt automatiserat 56 procent av sin heltäckande devops-livscykel
    En genomsnittlig organisation använder mer än sju olika verktyg för automatisering av devops.

29 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondevops

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng