Elbilar i Sverige tacksam måltavla för hackare

Hackare Och Elbil; Säkerhet, Checkpoint

Enligt it-säkerhetsföretaget Check Point är transportsektorn den bransch som är mest utsatt för cyberattacker i Sverige. Och med elbilens framfart öppnas ytterligare attackytor upp.

– En orsak till att Sveriges transportsektor utsätts för så många cyberattacker är det säkerhetsläge vi har idag. Olika aktörer vill påverka Sverige på olika sätt och att attackera transportsektorn, som är väldigt viktig för att vårt samhälle ska fungera, är ett effektivt sätt att göra det på, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software, i ett pressmeddelande.

Många attackytor

En sammanställning från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att fler än hälften (51 procent) av alla nya bilar som registrerades år 2022 var elbilar. Och för den illvillige finns det många attackytor på de datoriserade bilarna. Fjärrstyrning kan hackas för att kontrollera hastighet och färdriktning; laddningsstationer kan manipuleras för att skada batteri eller avbryta laddningen; och samma laddningsstationer kan stängas ner av en överbelastningsattack eller användas för att stjäla personliga data.  

För att undvika att bli utsatt gäller enligt Check Point samma beprövade metod för din bil som för din dator och telefon: Se till att den är uppdaterad med den senaste mjukvara för att täppa igen de luckor som kan finnas.

6 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng