Dessa techbolag omfattas av DMA – EU:s nya lagstiftning

Gatekeeper Företag

Foto: EU.

Nu står det klart vilka techbolag och tjänster som kommer omfattas av EU:s nya lagstiftning Digital Markets Act (DMA). Lagen har som mål att begränsa techjättarnas makt och några av de som berörs är Microsoft, Apple, Meta och Amazon. 

EU-kommissionen har offentliggjort en lista över så kallade gatekeeper-företag som kommer att omfattas av DMA. Kommissionen har också meddelat de berörda företagen, som är Alphabet, Amazon, Apple, Bytedance, Meta, Microsoft och Samsung.

För att omfattas av DMA ska företaget ha ett börsvärde på minst 75 miljarder euro eller en försäljning i Europa på över 7,5 miljarder euro, samt minst 45 miljoner månatliga användare i EU. 

22 plattformar omfattas:

  • Fyra sociala medieplattformar: Tiktok, Facebook, Instagram och Linkedin
  • Sex "förmedlande" tjänster: Google Maps, Google Play, Google Shopping, Amazon Marketplace, IOS App Store och Meta Marketplace
  • Tre system för leverans av annonser (ads): Google, Amazon och Meta
  • Två webbläsare: Chrome och Safari
  • Tre operativsystem: Google Android, IOS och Windows PC OS
  • Två meddelandetjänster: Whatsapp och Facebook Messenger
  • En sökmotor: Google
  • En plattform för delning av video: YouTube

Med DMA vill EU begränsa techjättars makt genom att öppna upp etablerade plattformar och minska ekosystemlåsning och antikonkurrensbeteende. Ett exempel är att stora meddelandeappar kommer att bli skyldiga att fungera med sina konkurrenter. Ett annat exempel är att operativsystem måste designas för att erbjuda tredjepartsappbutiker och göra det möjligt för utvecklare att erbjuda alternativa betalningsalternativ i appar. 

Bolagen har sex månader på sig

Värt att nämna är även att Apples Imessage och Microsofts Bing “klarade sig undan” DMA till en början. EU-kommissionen har nu inlett en undersökning om de två tjänsterna ska omfattas av den nya lagen framåt.  

Gatekeeper-företagen har nu sex månader på sig att uppfylla alla villkor i DMA. Om man inte uppfyller kraven kan EU-kommissionen utdöma böter på upp till 10 procent av företagets totala globala omsättning, en summa som kan ökas till 20 procent vid upprepade överträdelser.

7 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng