Därför förhindrade Musk Ukrainas attack mot ryska flottan

Starlinksatelliter Med Ukrainsk Flagga Över; Ryssland, Ukraina, Elon Musk

Elon Musk lär ha stängt av internet för Ukraina i syfte att förhindra en attack mot den ryska flottan i Sevastopol på Krim föra året, rapporterar flera medier. Detta enligt en ny biografi om miljardären. Och kritiken från Ukraina har inte låtit vänta på sig.

Enligt boken ska Elon Musk ha fått en myndighetsförfrågan av Ukraina om att aktivera Starlink och möjliggöra internet hela vägen till Sevastopol, dit drönare var på väg för att attackera delar av den ryska flottan. Något som miljardären förvägrade Ukraina, bland annat av rädsla för att Ryssland skulle svara med kärnvapen om attacken lyckades.

”Det uppenbara syftet var att sänka större delen av den ryska flottan. Om jag hade gått med på detta hade Space X varit direkt medskyldiga i en större krigshandling och eskalation av konflikten, skriver Musk på X.

”Cocktail av ego och ignorans”

Kritiken från Ukraina har inte låtit vänta på sig. Mykhailo Podolyak, en av presidents Volodomyr Zelenskyjs rådigare, skriver på X att effekten av Elon Musks beslut har blivit att Ryssland kunna attackera ukrainska städer.

"Resultatet är att civila och barn dödas. Det är vad en cocktail av ignorans och ett stort ego kostar. Frågan kvarstår dock: Varför vill vissa människor så desperat försvara krigsbrottslingar och deras vilja att begå mord?", skriver han.

8 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerkriget i ukrainaFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng