Check Point: Skadlig kod för Chrome vinner mark

Chromeicon På Tele; Säkerhet, Check Point, Chrome Loader

En falsk reklambanner med skadlig kod som förstör för sina användare. Så beskrivs Chrome Loader, som nu finns ute i en ny version. Det visar en rapport från Check Point Research (CPR) om cyberhotens utveckling under augusti 2023.

– Skadliga koder är under ständig utveckling för att förbli effektiva och framgångsrika i sina attackförsök, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point, i ett pressmeddelande.

Stjäl personliga data

Chrome Loader är en kod som används för att sprida skadlig mjukvara och för att kapa webbläsare för användaren. I den nya varianten installeras tilläggstjänster i webbläsaren som kan samla personliga data, som sedan skulle kunna användas för ytterligare utpressningar och cyberhot.

– Även om Chrome Loader inte tagit sig in på den svenska topplistan i augusti talar mycket för att den kommer att växa här kommande månader. Särskilt med tanke på dess globala framgångar. Det är viktigt att ha avancerade och uppdaterade säkerhetslösningar på plats som skyddar dig och din organisation från kända och okända hot, säger Mats Ekdahl.

Banktrojan värst

Chrome Loader ligger på tionde plats på listan över vanligaste skadliga koder globalt, och har ökat stort under augusti. Toppar i Sverige gör den så kallade banktrojanen Qbot som ska ha påverkat drygt 3,5 procent av Sveriges verksamheter under augusti.

18 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng