Tuffa tider för hemelektronik – försäljningen minskar 11 procent

Gammal Hemelektronik

Foto: Adobe stock

När mycket av arbetet skedde på distans under pandemin, ökade också försäljningen av datorer till rekordnivåer. Ny tv var en annan pryl som satte guldkant på livet i isolering. Men när ekonomin blir mer osäker är hemelektronik något som hushållen drar ner på, visar nya siffror från Elektronikbranschen.

– Pandemieffekten i kombination med konsumenternas svåra ekonomiska läge påverkar branschen kraftigt. Vi ser minskad försäljning inom nästan alla produktgrupper, säger Pernilla Enebrink, vd Elektronikbranschen.  

Försäljningen av hemelektronik minskar med 11 procent under årets första sex månader jämfört med samma period förra året. Mest tappar datorer och bäst går det för audio och de större tv-apparaterna. Det visar Elektronikbranschens Snabbindex för hemelektronik.

Minskning med 11 procent

För helåret 2022 såg branschen en minskning med 6 procent i totalt försäljningsvärde, jämfört med året innan. Första halvåret 2023 minskade försäljningsvärdet med totalt 11 procent, jämfört med samma period 2022.  

– Mobiltelefoner har historiskt varit konjunkturokänsliga, då de är en essentiell del av vår vardag. Nu ser vi en minskad försäljning av mobiltelefoner med 14 procent, sett till antal sålda produkter, säger Pernilla Enebrink.  

De produktgrupper där minskningen av försäljning är störst är datorer (35 procent), kameror (30 procent) och surfplattor (23 procent). De produktgrupper som klarar sig bäst är tv-apparater över 65 tum.

Elektronikbranschens försäljningsstatistik omfattar försäljningen av hemelektronik från de anslutna handlarna i branschen.

 

18 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng