Tre av fyra företag vill förbjuda generativ AI på arbetsplatsen

Chat Gpt

Foto: Adobe stock

En global undersökning från Blackberry visar att tre fjärdedelar av alla företag implementerar eller överväger just nu ett förbud mot ChatGPT och andra generativa AI-applikationer på arbetsplatsen.

De vanligaste anledningarna till förbud är enligt respondenterna risker för datasäkerhet, integritet och företagets rykte. Detta visar Blackberrys undersökning som baseras på intervjuer med 2 000 it-beslutsfattare i Nordamerika, Europa, Japan och Australien.

61 procent av företagen som inför eller överväger att införa förbud ser åtgärderna som långsiktiga eller permanenta.

Trots att så många företag blickar mot totalförbud, ser majoriteten av it-beslutsfattarna även möjligheter med generativ AI på arbetsplatsen. Främst menar de att det kan öka effektiviteten (55 procent), innovationen (52 procent) och kreativiteten (51 procent).

"Kan missa affärsfördelar"

Därtill är 81 procent positiva till att använda generativa AI-applikationer för cybersäkerhetsförsvar, vilket kan ses som ett tecken på att it-beslutsfattare inte vill bli överrumplade och ge cyberbrottslingar övertaget.

Att förbjuda generativa AI-applikationer på arbetsplatsen kan innebära att man missar en mängd potentiella affärsfördelar. I takt med att plattformarna mognar och regleringar träder i kraft kan flexibilitet införas i organisationernas policyer. Nyckeln är att ha rätt verktyg på plats för synlighet, övervakning och hantering av applikationer som används på arbetsplatsen, säger Shishir Singh, CTO för cybersäkerhet på Blackberry.

Bing Chat Enterprise i M365

Undersökningen kommer i samma veva som Microsoft integrerar Bing Chat Enterprise i Microsoft 365. Den nya funktionen kommer att integreras om några veckor, och aktiveras automatiskt för betalande kunder. It-administratörer kan dock stänga av funktionen om detta önskas. 

14 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssongenerativ AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng