The New York Times nekar AI att tränas på deras innehåll

new-york-times

Foto: Adobe Stock

Framgången för AI-språkmodeller som Chat GPT och Bard bottnar i relevansen av det innehåll de tränas på. The New York Times ändrar nu i sitt användaravtal för att förbjuda fri träning på deras material, den senaste åtgärden från mediehus som tröttnat på att servera techbolagen en gratisbuffé.

Förbudet mot mjukvarubolags fria nyttjande av text, bild, foto, ljud, video, metadata och summeringar infördes den tredje augusti. Det omfattar, men är inte begränsat till, upplärningen av AI-språkmodeller. Times nya, finstilta regler vänder sig också emot användandet av automatiska verktyg så som spindlar, designade att samla in innehåll utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

Ännu har The New York Times inte uppdaterat den fil som stoppar spindlarna från att samla in information, men för den som trotsar det nya avtalet väntar ospecificerade böter.

De nya buden kommer efter att Times i februari signerade ett hundra miljoner dollar stort avtal med Google, som tillåter techjätten att nyttja delar av mediehusets innehåll de kommande tre åren. Användningen ska bland annat leda till utveckling av verktyg för distribution, prenumerationstjänster, marknadsföring och annonser. Sett till detta kan de senaste åtgärderna handla om att vilja förhindra att andra företag som OpenAI eller Microsoft får samma access, skriver The Verge.

Kapplöpning från två håll

Detta är dock inte det enda inlägget i diskussionerna mellan mediehusen och mjukvarubolagen. I juni gick Financial Times ut med att flera tongivande aktörer inom AI samtalade med framträdande mediehus om avtal för att få använda deras nyhetsinnehåll till träningen av sina applikationer. Exempelvis omnämndes Open AI och Microsoft sida vid sida med News Corp och The Guardian.

Flertalet nyhetsorganisationer har dock inte varit lika snabba att sluta avtal med techbolagen som The New York Times, och höjer ett varningens finger. News Corps vd, Robert Thomson, varnade i maj för att AI-programmen kan innebära ett förödande bakslag för möjligheten att tjäna pengar på journalistik – i och med att de i grunden är utformade så att användare aldrig behöver besöka nyhetssidor. 

Dessutom har diverse pressorganisationer signerat ett öppet brev till politiker världen över att fatta beslut om krav på transparens i träningen av språkmodeller, och krav på medgivande från upphovsrättsinnehavare innan data används.

15 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese Bengtner

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng