Så hjälper onlineundervisning barn som flyr Ukraina

Ukrainskt Barn Med Mamma

Barn på flykt från krigets Ukraina lider av trauman och svår stress. Risken är också stor att de halkar efter med skolundervisningen. Nu startar Barnfonden ett projekt där dessa utsatta unga bland annat ska få tillgång till terapi, fritidsaktiviteter och teknik för att delta i onlineundervisning.

– Det här projektet utgör ett viktigt steg mot att stärka och stödja barn och unga som lider av trauman och svår stress i samband med flykten, säger Anna-Maria Romberg, programhandläggare på Barnfonden.

Under projektets gång väntas över 2 600 personer få tillgång till bland annat terapi, fritidsaktiviteter och teknik för att delta i onlineundervisning.

– Vi kommer också att etablera digitala träningscenter så att barn och ungdomar på flykt kan delta i onlineutbildning och på så sätt inte halkar efter i skolan, säger Anna-Maria Romberg.

Stora risker under flykten

Även fritidsaktiviteter som musik, målning och sport för barn, ungdomar och vårdnadshavare kommer att anordnas.

Barn och unga som tvingas fly kriget i Ukraina är en extra utsatt grupp där många upplevt svåra trauman och extrem stress. De löper också högre risk att utsättas för övergrepp, inte minst under själva flykten.

Projektet genomförs i Reni- och Ismaildistrikten i Odessa Oblast, Ukraina, och i Chisinaudistriktet i Moldavien. Det genomförs i samarbete med WeWorld och med stöd från bland annat Världens barn och Radiohjälpen.

21 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng