Nu träder DSA i kraft – ska skapa ett tryggare internet

Eu Flagga Och Sociala Medier

Nu träder EU:s omdiskuterade DSA i kraft, lagen om digitala tjänster. Världens teknikjättar måste börja agera mot olagligt innehåll och hålla europeiska användare säkra online. Om de misslyckas väntar dryga böter och i förlängningen förbud mot att verka i Europa.

– Överenskommelsen om lagen om digitala tjänster är en milstolpe i internetregleringens historia. DSA förflyttar oss mot en onlinevärld som, genom att bromsa Big Techs okontrollerade makt, bättre respekterar våra mänskliga rättigheter, säger Claudia Prettner, rådgivare inom juridik och policy på Amnesty Tech.

I och med detta ​​kommer en mängd internetjättar inklusive Alibaba, Metas Facebook- och Instagram-plattformar, Apples App Store, Snapchat, Tiktok och X, tidigare Twitter, och en handfull tjänster från Google att möta nya skyldigheter i EU.

Ska stoppa hat och fake news

DSA, lagen om digitala tjänster, reglerar bland annat företagens ansvar att bedöma och hantera de risker som deras tjänster kan innebära, som till exempel hatpropaganda och spridning av desinformation.

Från och med nu krävs att techgiganterna presenterar årliga oberoende revisioner och ger tillsynsmyndigheter och utomstående forskare, däribland civilsamhället, tillgång till data och insyn i deras algoritmiska "svarta lådor" för att garantera gedigen granskning och ansvarsutkrävande.

Börjar med 19 plattformar

Bolagen måste dessutom bli tydligare på att beskriva hur deras verksamhet går till, hur algoritmer fungerar och annonseras.

– Vi kommer att vara väldigt, väldigt rigorösa med att kontrollera att plattformarna följer reglerna. Annars kommer vi att undersöka och sanktionera det som hänt, säger Thierry Breton, EU:s kommissionär med ansvar för att driva igenom DSA, till Reuters.

Reglerna gäller för 19 av de största onlineplattformarna, med mer än 45 miljoner användare i EU. Från mitten av februari kommer samma regler dock att gälla för en mängd olika onlineplattformar oavsett storlek.

Varje företag som bryter mot DSA riskerar böter motsvarande upp till sex procent av sin globala omsättning. Återkommande lagöverträdare kan helt och hållet förbjudas att verka i Europa.

25 augusti 2023Uppdaterad 20 december 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng