Kraftigaste ökningen av cyberattacker på två år

Cyberattacker Ökar

Foto: Adobe stock

Antalet globala cyberattacker ökade med 8 procent under årets andra kvartal, vilket är den kraftigaste ökningen på två år. Dessutom använder cyberkriminella allt oftare USB-enheter och generativ AI vid sina attacker, visar en ny rapport från Check Point. 

Antalet globala cyberattacker ökade med 8 procent under årets andra kvartal, vilket är den kraftigaste ökningen på två år. Dessutom använder cyberkriminella allt oftare USB-enheter och generativ AI vid sina attacker, visar en ny rapport från Check Point. 

Check Point Research har nu publicerat sin halvårsrapport för årets cybersäkerhetstrender. Bland annat visar rapporten att antalet cyberattacker i världen ökade med 8 procent under Q2 2023, vilket är den största ökningen på två år.

Politisk hacktivism och ransomware

Därtill visar rapporten exempel på hur cyberkriminella har utvecklat sina metoder. En ny strategi för att komma runt säkerhetsåtgärder är att kombinera AI med USB-enheter. Det står även klart att ransomware-attacker har ökat kraftigt under första halvan av 2023, där fler ransomware-grupper har utfört påtryckningar mot företag och myndigheter. I Sverige är Anonymous Sudan ett sådant exempel. 

 Rapporten visar att det är bekanta hot som politisk hacktivism och ransomware som har vidareutvecklats med grupper som modifierar sina metoder och verktyg för att angripa och infektera organisationer över hela världen. Men även att äldre tekniker som USB-enheter som länge samlat damm i skrivbordslådor, nu åter blivit ett populärt verktyg för att sprida skadlig programvara, Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point. 

Några av trenderna från Check Points halvårsrapport 2023:

  • Ransomwaregrupper har blivit bättre på att utnyttja sårbarheter i vanliga mjukvaror. De har även bytt fokus från datakryptering till datastöld. 
  • USB är tillbaka. Både statligt finansierade grupper och cyberkriminella har nyttjat USB-enheter för att hacka organisationer över hela världen. 
  • Hacktivismen har ökat och flera politiskt motiverade grupper har lanserat attacker mot specifika, utvalda mål. 
  • Med hjälp av generativa AI-verktyg kan phishingmail och ransomware-koder skapas väldigt snabbt.

28 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng