Få offer och låga betalningskrav – så håller sig bedragare under radarn

Bedragare Går Under Radarn

Foto: Adobe stock

Bedragare som försöker utpressa sina offer via hot om att släppa pinsamt eller olagligt material riktar in sig på relativt få offer och måttliga betalningskrav. En taktik som ska hjälpa angriparna att gå under radarn. Det visar ny forskning från Columbia University.

Forskarna vid Columbia University har analyserat 300 000 mejl som identifierats som utpressningsförsök av Barracuda Networks AI-baserade detektorer. I forskningen tittade man bland annat på avsändarfältet för varje utpressningsmejl, och fann där att 97 procent av avsändarkontona har riktat in sig på färre än tio mottagare åt gången. Man såg även att 90 procent av attackerna krävde betalningar på mindre än 2 000 dollar i bitocin.

– De relativt blygsamma summorna gör det mer sannolikt att offren kommer att samarbeta med utpressarna. Det förhållandevis låga antalet e-postmeddelanden per avsändare gör det också lättare för angripare att undvika upptäckt med traditionell säkerhetsteknik och olika antibedrägeriåtgärder hos betalningsleverantörerna. Det innebär också att man undviker att väcka uppmärksamhet hos brottsbekämpande aktörer och media – vilket skulle varna potentiella offer för bluffen, säger Asaf Cidon, docent i elektroteknik vid Columbia University.

Relativt få bedragare

Forskningen visar även att ett litet antal angripare står för majoriteten av utpressningsattackerna. Av sammanlagt 3 000 hittade bitcoin-plånboksadresser dök 100 plånböcker upp i 80 procent av mejlen.

– Studien är intressant då den sätter fingret på att vi i de flesta fall aldrig hör talas om det stora flertalet utpressningsattacker. Det som når oss via media är i allmänhet de stora angreppen som drabbar publika företag och statlig eller kommunal verksamhet, säger Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden. 

16 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng