Åmål hyr it istället för att köpa – snällt för både plånbok och miljö

Torbjörn Stake Åmål

Torbjörn Stake, it-chef i Åmåls kommun. Foto: Mostphotos, Privat.

Åmåls kommun har slutat äga sin hårdvara och hyr den istället. Det har genererat bättre teknisk infrastruktur och stärkta prognoser, samtidigt som nyttjandet av enheter blir mer hållbart. När kommunen inte längre ser någon användning för en gammal dator skeppas den iväg och gör nytta någon annanstans i Sverige eller övriga Europa. 

Åmåls kommun har under lång tid haft en teknisk skuld där it-miljön varit relativt eftersatt. En stor del av kommunens datorer har några år på nacken vilket har gjort det svårt att få en överblick av alla enheter man tillhandahåller. Därför har kommunen inlett en transformation med fokus på ordning och reda, hållbarhet och ekonomi.

I förändringsarbetet går vi inom kommunen från att vara en decentraliserad it-konsument med dålig koordination mellan olika verksamheter, till att nu ha en markant förbättrad överblick över it-anskaffningar, säger Torbjörn Stake, it-chef i Åmåls kommun.

Byter ut 1 500 enheter

Än så länge är det tidigt i arbetet, och man ska under året byta ut cirka 1 500 enheter. Detta gäller datorer som kan vara alltifrån tre till tolv år gamla.

Från att ha arbetat efter en investeringsbaserad modell hyr man numera it-utrustning med livscykelhantering som fokuspunkt.

Därmed får vi en naturlig förnyelsecykel där vi slipper inneha massvis av föråldrade enheter. Istället byter vi ut våra enheter efter 36 månader, säger Torbjörn Stake. 

Utöver en bättre teknisk infrastruktur ska Åmål även få en helt annan prognosförmåga. Som kommun finns ett stort ansvar att förvalta skattemedel på bästa möjliga sätt, vilket hyrmodellen kan hjälpa till med, menar Torbjörn Stake.

Tidigare har it-investeringar gjorts relativt ad hoc. Det resulterade i att vi gradvis tappade kontrollen och vi hade inte riktigt koll på hur många enheter vi ägde. När vi nu ska leasa vår it-utrustning kan vi göra tydliga prognoser över vad kostnaderna kommer att bli framåt.

När vi nu ska leasa vår it-utrustning kan vi göra tydliga prognoser över vad kostnaderna kommer att bli framåt.

Därtill har det varit svårt för driften att förhålla sig till massa generationer av hård- och mjukvara, där en dator är ett år gammal, medan en annan är tolv år gammal. Detta är svårt att hålla koll på med mycket resurser, men ännu svårare för oss som liten kommun med små resurser.

Hållbarhet är navet

Teknisk infrastruktur och prognosförmåga i all ära – men navet i arbetet är faktiskt hållbarhet. I hyrmodellen är nämligen livscykelhantering en central del vilket gör att man kan sträcka ut livslängden på datorerna ytterligare. Efter att en dator använts i 36 månader servas den för att se om den även går att använda framöver, men då i ett större sammanhang.

Kanske kan de tre år gamla datorerna användas i någon annan del av Sverige eller Europa? På så sätt öppnas marknaden för hållbarhet i ett bredare perspektiv. Detta är bättre än att vi stirrar oss blinda på att försöka använda gamla datorer så länge som möjligt i vår lilla värld.

Hur fortsätter arbetet?

Vi är än så länge bara inne på första året, men vi har redan fått bort majoriteten av all föråldrad utrustning. Framöver kommer vi att finslipa processen och automatisera vissa flöden så att vi inte behöver en manuell handpåläggning av alla enheter.

Genom att hyra istället för att köpa it sänker vi våra kostnader och blir mer flexibla och hållbara. Samtidigt kan våra medarbetare på kommunen få ut mer värde från oss på it, och vi får bättre verktyg för att hantera en stor och komplex maskinpark. 

25 augusti 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng