Wimbledon inför AI-kommentatorer och -analyser

Wimbledon 2021

Italienaren Matteo Berrettini under Wimbledon 2021. Foto: Wikimedia Commons

Den prestigefyllda tennisturneringen Wimbledon inför AI-kommentatorer baserat på IBM:s plattform Watson. IBM:s AI kommer även att titta på samtliga Wimbledon-spelarnas lottning, och analysera hur gynnsamma deras respektive vägar till finalen är.  

Wimbledon, den äldsta av tennisens fyra grand slam-turneringar, inleddes under måndagen och kommer att pågå i två veckor framåt. En nyhet för i år är att turneringen inför ljud- och textkommentarer som genereras av AI. Det skriver tidningen Daily Mail.

Tekniken som nyttjas är IBM:s AI-plattform Watson, som analyserar spårningsdata för bollen, vilket typ av slag som används samt spelarnas positioner på banan. Av denna data genereras sedan kommentarer, antingen via text eller via ljud, för tittarna.

Detta innebär att kommentatorer även blir tillgängliga på matcher utanför Wimbledons sex "huvudbanor" som redan har mänskliga kommentatorer. Värt att nämna är att AI-kommentatorerna endast kommer vara tillgängliga på Wimbledons app och webbplats.

Kevin Farrar, sportansvarig på IBM, menar att han ser de artificiella kommentatorerna som ett komplement till vanliga kommentatorer som alltså inte ska ersättas.

– Man kan inte ersätta John McEnroe som kommentator. Den mänskliga aspekten måste alltid finnas där, säger han.

Analyserar lottning

Med hjälp av AI kommer IBM även att analysera lottningen för alla singelspelare, och därigenom undersöka hur lätt alternativt svår varje spelares väg till en potentiell final är.

Denna nya insikt kommer att hjälpa tennisfans att upptäcka anomalier och potentiella överraskningar i singellottningen. Något som inte skulle vara uppenbart genom att bara titta på spelarnas rankning, säger IBM om tekniken.

Singelfinalen för damer spelas lördagen den 15 juli, och herrfinalen spelas söndagen den 16 juli.

3 juli 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng