Tio miljoner användare på sju timmar för Threads – men EU får vänta

Markmark Zuckerberg Threads

Det dröjer innan vi får se Metas nya app Threads i EU. Foto: Threads, Wikimedia Commons

Under natten mot torsdagen lanserade Meta den Instagram-kopplade appen Threads. Under de första sju timmarna registrerade sig tio miljoner användare, enligt Metas vd Mark Zuckerberg. Det kan dock dröja innan appen blir tillgänglig inom EU. 

Nya appen Threads ses som en konkurrent till Twitter, som har fått utstå en hel del kritik efter att Elon Musk köpte upp plattformen. Här menar experter att Threads kan locka över Twitter-användare som har tröttnat på Elon Musks upptåg. 

På Threads kan användare posta textmeddelanden på upp till 500 tecken, dela länkar samt svara på eller vidarepublicera andras meddelanden. 

Kopplingen till Instagram gör att det sociala mediets två miljarder användare kan överföra sina befintliga följarlistor och kontonamn till den nya plattformen. 

Threads är aktivt i USA, Storbritannien och ett hundratal andra länder.

Appen är dock inte tillgänglig i EU än på grund av att den samlar in stora mängder data om användarna, såsom webbhistorik, platser, kontakter och hälsodata. Enligt irländska The Independent strider denna insamling mot EU:s dataskyddsregler, något som Meta behöver lösa innan appen kan släppas här. 

6 juli 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonapp

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng