Ministern: Nu ska AI:s påverkan på utbildning utredas

Mats Persson Liberalerna

Lunds universitet och Mats Persson, utbildningsminister (L). Foto: Adobe stock, Kristian Pohl/Regeringskansliet,

AI kommer att förändra Sveriges arbetsmarknad och därför måste även vår utbildning förändras. Det menar utbildningsminister Mats Persson (L) som nu gett två myndigheter inom högre utbildning uppdraget att analysera AI:s påverkan på utbildningsväsendet. 

Vi är mitt uppe i ett av de största teknikskiftena i historien, och det påverkar väldigt många arbetsuppgifter. Det finns många möjligheter med detta, men det bygger på att människor kan utbilda sig, vidareutbilda sig och ställa om mitt i livet, säger utbildningsminister Mats Persson, till Sveriges Radio, 

Regeringsuppdraget går till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). Myndigheterna ska analysera hur AI påverkar olika arbetsgruppers uppgifter. Hur behöver utbildningen förändras framöver för att klara ett nytt sätt att arbeta? Och vilka kompletteringar – för dem som redan har en utbildning – måste tas fram? 

Prognoserna tyder på att det är en ny typ av jobb som påverkas. Vi har just nu en pågående strejk i USA där manusförfattare strejkar. Det tyder på att det inte är typiska industriarbetare som påverkas utan andra typer av jobb, som exempelvis jurister och ekonomer.

"Vi måste använda tekniken på bästa sätt"

Människan kommer att behöva ha en annan roll på framtidens arbetsmarknad, menar Mats Persson. 

En del uppgifter som människor gör i dag kommer tekniken att göra åt oss. Då behöver vi ny kompetens så att vi kan använda tekniken på bästa sätt och inte bli slavar under tekniken utan dess ägare. Jag tror inte att den nya tekniken kommer innebära färre jobb, utan andra jobb, säger Mats Persson. 

UKÄ och MYH ska genomföra sina respektive uppdrag i dialog med andra berörda myndigheter och aktörer, inklusive arbetsgivare. Uppdragen ska redovisas senast den 30 mars 2024.

5 juli 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng