Karolinskas återbruksapp vinner miljöpris – detta är nästa steg

Jenny Fredriksson Heikkilä

Jenny Fredriksson Heikkilä. Foto: Region Stockholm, Adobe stock

Återbruksportalen är en app som gör att medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset kan skänka och hitta kontorsmöbler och utrustning. För sitt arbete har appgrundaren, Jenny Fredriksson Heikkilä, nu fått ta emot miljöpriset 2023 för återbruk av it-material. 

 Att ta emot priset var jätteroligt och en stor överraskning. Det är super att det har fått sådant genomslag och att vi äntligen kan ta tillvara på det som vi annars hade slängt.

Jenny Fredriksson Heikkilä fick häromveckan ta emot miljöpriset 2023 för återbruk av it-material. Priset erhöll hon efter sitt arbete med Återbruksportalen: En app där användarna på Karolinska universitetssjukhuset kan skänka och hitta kontorsmöbler och it-utrustning.

Till vardags arbetar Jenny Fredriksson Heikkilä med Karolinskas it-arbetsplatser. Det handlar om att bygga it-samordning i vården och vara en länk mellan vården och verksamheten. På Karolinska hyr man sina datorer, medan resterande it-utrustning, såsom exempelvis möss, tangentbord och skärmar, köps in.

Tidigare slängdes en stor del av denna utrustning efter användning, även om den var i stort sett ny, vilket fick en ny innebörd för Jenny Fredriksson Heikkilä när hon besökte ett hållbarhetsseminarium.

Jag lärde mig att en enda bildskärms livscykel kan ge lika mycket miljöpåverkan som att flyga från Arlanda till Thailand flera gånger. Det var en väldigt konkret beskrivning som gjorde att jag fick upp ögonen för hur mycket vi slängde, och vilken stor miljöpåverkan detta innebar.

Jag började fundera på hur stora miljöbesparingar vi skulle kunna göra, samt hur mycket skattepengar som vi faktiskt kan spara.

Appen Återbruksportalen

Funderingarna resulterade i en app som hon och två kollegor utvecklade i Power Apps, vilket även gjorde att framtagandet av appen inte kostade något. I appen kan alla som har en anställning inom Karolinska Universitetssjukhuset lägga upp bilder på något man vill skänka. Det kan handla om både kontorsmöbler och it-utrustning. Medarbetare kan även gå in i appen och söka efter möbler eller den it-utrustning man är ute efter.

Upplägget är som ett internt Blocket kan man säga. Man kan även lägga in en bevakning på exempelvis en skärm, så när en skärm sedan blir tillgänglig får man ett mejl om detta. Än så länge har vi sparat in 25 ton koldioxid via appen, vilket motsvarar cirka fem miljoner kopieringspapper.

I arbetet med Återbruksportalen har det funnits vissa utmaningar, men de har inte varit digitala.

Har man tillgång till Power Apps är det inte svårt för dem som bygger appar. Jag fick jättemycket hjälp av mina kollegor Ebba Leckström och Adnan Kevric.

Snarare var logistiken det svåra.

Man behöver ett förråd där medarbetare kan komma och hämta grejer. Vi har nu två förråd, ett i Huddinge och ett i Solna, och logistiken kring dessa var det som tog mest tid. Sedan är det bra om det finns möjlighet att bemanna förråden en halv- eller heldag i veckan.

– Det är ju mycket utrustning som byter ägare utan att någonsin komma ner till något av förråden också, och det är ju tanken med en sådan här portal, att man inte ska behöva ha något förråd, eller i alla fall inte så stort förråd.

Finns det utvecklingspotential med Återbruksportalen?

Det är nog inte en utveckling av just vår app, men det skulle vara väldigt bra med en regiongemensam portal med ett centralt lager som alla kan utgå ifrån. Om exempelvis förskolan i Sollentuna behöver tio skärmar kan de kolla i portalen, och där hitta några som vi på Karolinska inte längre behöver. Då skulle vi kunna öka magnituden i vårt återbruk drastiskt. 

Vad sker för dig härnäst?

 Jag slutar snart min tjänst på Karolinska men går vidare inom regionen, till Serviceförvaltningen. Jag kommer självklart även här titta på hur man kan hjälpas åt att återbruka. Och vem vet – kanske kan jag på något sätt hjälpa till att skapa en mer övergripande regiongemensam applikation med ett gemensamt lager. Men då behöver vi driva det som ett större projekt med gemensamma krafter från flera verksamheter. Till dess kan jag tipsa om det här, för det är egentligen ett relativt enkelt jobb – som genererar en väldigt stor vinning.

4 juli 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng