VR utvecklar rehabträning på västkusten

Kvinna Med Vr Glasögon

Foto: Adobe Stock

På Capio Rehab Orust har man i ett tre månader långt pilotprojekt testat VR för rehabilitering av smärttillstånd i nacke och huvud. Tekniken har gjort att behandlingen blivit mer platsoberoende och individualiserad, och det har blivit lättare att mäta resultat.  

Under e-hälsomötet Vitalis i Göteborg pratade Victor Stenberg, fysioterapeut på Capio, om hur VR-teknik och ett datadrivet arbetssätt underlättar rehabilitering av smärtor i nacke och huvud. 

− Nackövningar har ibland känts tramsiga tidigare. Det har varit svårt att mäta resultat och få en följsamhet i behandlingen. Det fina med VR-lösningen och den tillhörande portalen är att vården blir datadriven. Vi kan löpande samla in data med utvärderingsparametrar och anpassa behandlingen efter hur det går, säger Victor Stenberg.  

− Samtidigt får patienterna omedelbar feedback, de kan se gradvisa förbättringar vilket har en tendens att öka motivationen. 

Ser rörelsekvalitet 

Med VR-headsetet går det också att mäta proprioception genom glasögonen, det vill säga hur en kroppsdel är positionerad och rör sig. 

− Detta har man inte haft möjlighet att mäta tidigare i klinisk verksamhet. Men med VR-glasögonen kan man mäta och åskådliggöra rörelsekvalitet och följa om en rörelse är hackig eller inte, vilket ger värdefull information för behandlaren, säger Victor Stenberg. 

Genom utvärderingsparametrarna går det även att följa hur patienten tränar och se vilka övningar de har gjort. Data som inte har gått att ta del av tidigare. 

− Patienterna kan inte luras längre. Sedan ger det ju även mer inspiration för patienterna, det är svårt att få någon att röra på huvudet i 20 minuter utan ett VR-headset, och 20 minuter kan ibland vara det som krävs för att få riktig effekt. Men nu kan vi erbjuda interaktiva övningar och spel som är anpassade efter patientens skada, och då är 20 minuter inte speciellt lång tid. 

Gör vården platsoberoende

Många möten som tidigare tog 30 minuter tar tio minuter nu, eftersom all data redan finns i portalen innan mötet startar.

Victor Stenberg har också upptäckt att tekniken kan förkorta patienternas återbesök. 

− Många möten som tidigare tog 30 minuter tar tio minuter nu, eftersom all data redan finns i portalen innan mötet startar. Mötena kan ofta göras på distans, vilket gör vården platsoberoende och genererar ett aningen luftigare schema för mig som fysioterapeut. 

I Capio Orusts pilotprojekt har sex personer fullföljt sina behandlingar. Och enligt Victor Stenberg kommer lösningen att fortsätta användas på Capios vårdcentraler i regionen.  

13 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonvård, VR

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng