Tre av tio unga använder AI varje vecka

Unga Använder AI

Foto: Adobe stock

Nästan tre av tio svenskar mellan 16 och 25 år använder olika sorters AI-verktyg minst en gång i veckan, visar en ny rapport. En majoritet av ungdomarna anser även att de lär sig mer genom att använda AI och fler än en tredjedel kan tänka sig att ha en AI-lärare. 

Fryshuset och Samsung har för andra året i rad släppt rapporten Solve For Tomorrow Report 2023, där man frågat 4 000 unga personer i Norden – varav 1 000 i Sverige – vilken syn de har på AI. 29 procent använder AI som hjälpreda minst en gång i veckan, 16 procent gör det varje dag. 

I rapporten visar sig även vissa skillnader mellan könen, då 35 procent av männen tar hjälp av AI minst en gång i veckan, jämfört med 24 procent av kvinnorna. Samtidigt kan 36 procent tänka sig att ha AI som lärare. 

– Sveriges unga är positiva till AI men det är betydligt fler unga män än kvinnor som använder tekniken. För att AI ska bli jämställt och till nytta för alla behöver vi bredda kunskapen och se till att fler rustas för när och hur det kan användas. Alla kommer att behöva lära sig AI och olika perspektiv måste mötas för att vi ska säkra att AI ska bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Elin Wallberg Waldenström, Director CSR and Corporate Marketing på Samsung Electronics i Norden.

Kan innebära roligare arbeten

35 procent av Sveriges unga tror att AI kan påverka deras jobbchanser mer positivt än negativt, och 42 procent tror att AI kan innebära roligare arbeten. Samtidigt tycker 63 procent att samhället ska reglera vad AI kan utföra. 

– Att unga vill ha mer avancerad teknik i sina liv och samtidigt kräver att politiker och företag tar ansvar för utvecklingen behöver inte gå stick i stäv, det tyder snarare på en mognad hos gruppen. Öppenheten för teknik i skolan tycker vi på Fryshuset också är särskilt intressant i tider av ett ökande hemmasittande – AI och metaverse skulle kunna hjälpa att individanpassa skolan så att fler klarar den, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset.

22 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng