Sydvästsvenska kommuner saknar AI-beredskap

Göteborg Under Kvällen Och Ett Ai Huvud; Kommun, Ai

Göteborg, Borås, Trollhättan, Uddevalla och Mölndal. Samtliga dessa storkommuner saknar beredskap om AI-tekniken skulle börja ställa till med problem. Det visar en undersökning från SVT Nyheter Väst.

– Kommuner behöver genomgå en mognadsresa. Vi försöker få kommuner att öka sin kunskap och medvetenhet om vad AI är för något, säger Rebecka Lönnroth, programledare för AI Sweden, till SVT.

Samtliga fem kommuner i undersökningen upplever att deras kunskaper är otillräckliga. Det handlar bland annat om att det inte finns någon beredskapsplan om hur man ska agera om tekniken skulle ställa till med några problem.

Skapa rätt förutsättningar

– Jag tycker det är intressant att prata om vilka förutsättningar en organisation behöver för att ta sig an det här området, säger Rebecka Lönnroth. Hur ser kulturen ut? Hur är vi organiserade? Vad har vi för experter i organisationen?

Rebecka Lönnroth förklarar att AI Sweden arbetar för att hjälpa kommuner.

– Vi föreläser på området och har också tagit fram några utbildningar som kan öka förståelsen. När vi möter kommuner ser vi också att det finns en stor vilja att börja testa eftersom att det finns ett stort behov av att börja tänka på nya sätt, säger Rebecka Lönnroth.

Viktigt för framtiden

Trots eventuella risker kommer AI att vara viktigt för kommuner i framtiden. Det menar bland andra Benedicte Granheim, enhetschef omsorgsförvaltningen i Trollhättan stad, där man exempelvis använder AI för sår-igenkänning.

– Det är den vägen vi måste gå för att kunna möta framtiden, säger hon, till SVT.

9 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng