Polisen: färre bedrägerier med id-kort i mobilen

Bank Id; Jan Olsson; Bedrägerier, Digitalt Id

Jan Olsson (t.v.). Foto: Internetstiftelsen

Kriminalkommissarie Jan Olsson tror att bedrägerier med de nya, digitala id-korten kommer att bli ”oerhört få” i förhållande till dagens id-kortsbedrägerier. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Överallt där du använder identifiering kommer säkerhet att öka och riskerna för att bli utsatt för bedrägeri om man använder den här typen av identifieringsmöjlighet minskar rejält, säger Jan Olsson,  kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, till Sveriges Radio.

Alla som har ett giltigt pass eller nationellt id-kort aktivera ett digitalt id-kort på sin mobil via bank-id. Istället för att visa upp den fysiska id-handlingen scannar exempelvis en butik eller ett paketombud  av en QR-kod i din telefon, som också kräver att du slår in en pinkod eller aktiverar id:et med face-id.

”Mycket säkrare”

– Det är mycket säkrare än ett vanligt id-kort. Du kan använda det på så många olika sätt för att identifiera dig för den du står framför. Tillsammans med den föränderliga QR-koden och de andra säkerhetspunker som finns för den här typen av identifiering, kan jag direkt få fram ditt äkta personnummer som är kopplat till polisens och passenhetens databas. Det kan ju inte bli mycket säkrare.

Men precis som med all annan teknik, menar Jan Olsson att det förstås finns en risk för bedrägeri, även om den är liten.

– Det finns alltid en möjlighet att någon hackar dig och tar över din internetbank och ditt bank-id. Därigenom kan jag ju då också skapa ett nytt, digitalt id-kort. Men då måste jag ju i det här fallet dessutom ha kommit över ditt pass. Möjligheten finns i teorin och vi kommer troligen se sådana fall, men de kommer att vara oerhört få i förhållande till de fall som finns idag, säger han.

26 juni 2023Uppdaterad 16 april 2024Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock, Internetstiftelsen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng