Nu finns digitalt id-kort i mobilen – så här ansluter du

Digitalt Bank Id Tillgängligt

Foto: Bankid.

Från och med nu kan du lämna plånboken hemma och använda ett digitalt id-kort i mobilen. Det enda du behöver för att ansluta är mobilt Bankid samt ett nationellt id eller pass.

 Det finns en stor efterfrågan hos våra användare efter ett digitalt id-kort i mobilen. Idag använder vi mobilen till allt ifrån att betala i butik till att åka buss, och från och med idag kan du också ha ditt id-kort i mobilen. Vi vill erbjuda smidig och framför allt säker identifiering i fysisk miljö. Det är ett logiskt steg i utvecklingen att förenkla vardagen ytterligare för våra användare, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Bankid, via ett pressmeddelande.

Händer det att du glömmer dina id-handlingar när du ska handla? Från och med nu kan det dilemmat vara ur världen. Bankid lanserar idag, 19 maj, tjänsten digitalt id-kort i mobilen.

Kräver pass eller nationellt id-kort

För att kunna skaffa ett digitalt id-kort i mobilen krävs ett giltigt svenskt pass eller ett nationellt id-kort utfärdat av polisen. Aktivering sker genom Bankid-appen, via den nya ikonen för ”id-kort”. Efter legitimering behöver id-handlingen fotograferas och läsas av med NFC. Mer instruktioner hur du aktiverar kortet följer längre ned.

På kortet visas: Ansiktsbild, namn, personnummer och ålder, säkerhetsdetaljer samt rörlig QR-kod för validering av id-kort.

Företag väljer själva 

Det är upp till varje företag att välja om de accepterar det digitala id-kortet. DHL och Postnord accepterar identifiering med digitalt id. Sedan 18 september fungerar det även att använda digitalt id på Systembolaget. Dessutom godkänner Apoteksgruppen, Kronans Apotek, Sparbanken Syd samt affärer och kiosker som säljer varor med åldersgräns BankID:s digitala id-handling.

Värt att nämna är även att det digitala id-kortet inte är en reshandling, där krävs fortfarande en fysisk id-handling. Tjänsten fungerar inte heller utomlands.

Så här aktiverar du digitalt id-kort:

  1. Öppna Bankid-appen och klicka på nya ikonen "id-kort" längst ner på skärmen. Därefter väljer du ”Aktivera id-kort” och identifierar dig med Bankid för att komma vidare.
  2. Ta fram ditt giltiga svenska pass eller nationella id-kort. Du väljer i appen vilken id-handling du använder dig av. Id-handlingen ska fotograferas så att uppgifterna syns tydligt i bild.
  3. Skanna av id-handlingen med din telefon.
  4. Nu är ditt digitala id-kort klart att användas. Du kan se handlingen genom att välja ”visa ID-kort” och signera med ditt Bankid.

19 juni 2023Uppdaterad 30 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonfinans

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng