Nästintill dubblerad ökning av multifaktorautentisering på tre år

Mfa På Telefon; Kvinna I Teamsmöte

En ny rapport har analyserat anonymiserade och aggregerade data från miljarder autentiseringar och verifieringar världen över. Resultaten visar en nästintill dubblerad användning av multifaktorautentisering sedan 2020 bland användare i 16 branscher.

Identitetsföretaget Okta har släppt sin internationella rapport Secure Sign-In Trends, som visar att flerfaktorautentisering blivit ett betydligt vanligare val bland verksamheter för att säkerställa smidig och säker inloggning.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att tvärtemot fördomar om att multifaktorautentisering skulle försämra användarupplevelsen, visar undersökningen att användare sparar en tredjedel i tid och att nätfiskeattacker är 80 procent mindre benägna att lyckas än om åtkomsten enbart är lösenordsbaserad.

Högreglerade branscher ligger efter

Enligt rapporten är multifaktorautentisering (MFA) mer vanligt bland små och medelstora företag med 300 eller färre medarbetare (79 procent), att jämföra med storbolag med över 20 000 anställda (54 procent).  
 
Även i olika branscher ser det annorlunda ut. Techindustrin ligger längst fram i implementeringen av multifaktorautentisering; 87 procent av inloggningarna sker via MFA. Den följs av försäkringsbranschen på 77 procent, tjänsteföretag på 75 procent, byggbranschen med 74 procent och media/kommunikation på 72 procent. Förvånande ligger flera högreglerade branscher efter, skriver Okta.

20 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng