Klarna överklagar böter: Tar nattarbetsfrågan till domstol

Klarna HQ Stockholm

Foto: Klarna

Klarna överklagar Arbetsmiljöverkets böter på 1,1 miljon kronor för brott mot arbetstidslagen efter otillåtet nattarbete. Frågan ska nu upp i domstol.

Arbetsmiljöverket gjorde i höstas en inspektion av Klarna, där det framgick att vissa anställda på bolaget har beredskapstid och jobbar natt. Detta är inte lagligt i Sverige om man inte har kollektivavtal som tillåter undantag eller dispens från Arbetsmiljöverket. Något som Klarna inte har.

Klarna har nu överklagat beslutet och skriver i ett yttrande till Arbetsmiljöverket att man ”inte godkänner avgiftsföreläggandet” eftersom man inte ha anser sig ha brutit mot 13 § arbetstidslagen rörande förbud mot nattarbete. Därefter skriver Klarna: ”Med hänsyn till verksamhetens art, allmänhetens behov och andra särskilda omständigheter måste banken bedriva viss begränsad verksamhet mellan midnatt och klockan 5."

"Ska kunna hantera cyberattacker"

I ett mejl till Finansliv skriver även Filippa Bolz, global kommunikationschef på Klarna, att det är rimligt att ett företag av Klarnas storlek ska ha beredskap dygnet runt för att kunna hantera cyberattacker och andra incidenter.

"Allt annat vore orimligt när vi som bank lagrar känsliga finansiella uppgifter. Det här räknar vi med att Arbetsmiljöverket förstår och att Klarna återigen får dispens för nattarbete." 

Klarnas överklagan betyder att ärendet kommer tas till domstol och prövas i förvaltningsrätten.

12 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonfinans

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng