Geely-gruppens nya it-organisation tar sikte på Europa

Patrik Fredlund på Geely och en Volvo EX30. Sedan 2010 ägs Volvo Cars av Geely. Foto: Fredrik Kron/Voister, Volvo Car Sverige

Geely är den världsomspännande bilkoncernen som bland annat äger Volvo Car Group. Patrik Fredlund arbetar på bolagsgruppens Business Center med att bygga digitala tjänster för exempelvis it, hr och finans. Här delar han med sig av hur man navigerar i en föränderlig omvärld och bygger skalbara tjänster som kan få synergieffekter för andra Geelybolag i Sverige och Europa. 

– Det är alltid mycket på vår agenda, men från och med nu påbörjar vi en ny resa och slår ihop några enheter till något vi kallar Geely Innovation Center. Det blir en större organisation som kommer att kunna erbjuda en fler tjänster till alla våra kunder, säger Patrik Fredlund, Head of Endpoint and Operations, Geely.

– Vi ser framför oss att vi på sikt skulle kunna jobba på en europeisk nivå. Vi har många kunder ute i Europa, inom Geely-koncernen, och det finns många back-office-funktioner som vi tror att vi skulle kunna hjälpa till med. Så kan vi skapa bättre och billigare tjänster för alla.

Vad kommer dessa förändringar innebära i ditt arbete?

– Den stora utmaningen för oss är att vi för drygt ett år sedan påbörjade en resa in i ett kompetenscenter. Vi behöver titta och bryta ned våra produkter så att de är förståeliga för våra kunder. Men de måste också vara kostnadseffektiva för vi kommer alltid att jämföras med öppna marknaden. Därför måste vi ha en bättre förståelse för vår egen teknik.

Hur lyckas man med det?

– Vi måste börja tänka på ett helt nytt sätt, för att vi ska kunna bli effektivare. Jag tycker att det är en jätterolig resa. Jag älskar förändring och tror inte jag hade varit på det här bolaget om jag inte älskat den här typen av förändring. Det handlar om att ta in rätt kompetenser vid behov, och sätta tydliga mål och leda mot dem hela tiden för att vi ska komma dit vi vill.

Geely

Geely Holding är ett Fortune 500-bolag, med huvudkontor i Hangzhou, Kina. Geely Holdings många verksamheter över hela världen innehåller ägande och investeringar i mobilitets- och bilmärken, både inom finanssektorn och inom tekniksektorn. I Europa är Geely Holdings mest känt för ägandet av Volvo Car Group, Lotus Cars, Lynk & Co, LEVC samt investeringar i Volvo Group och Daimler.

I Europa är Geely Holding representerade genom Geely Sweden Holding, som hanterar Geely Holdings investeringar och affärsutveckling.

Källa: Geely

– Samtidigt måste vi fortsätta att granska våra produkter. Vi ska inte vara nöjda när vi väl har börjat sälja det första gången eftersom hela it-marknaden rör sig fort, och vi rör oss ännu fortare. Därför måste vi hela tiden följa upp de här produkterna.

Vad är nästa stora förändring?

– Jag tror som sagt att det blir Europa, det vill säga att möta kunder med andra arbetssätt och kultur, men också med andra förväntningar på hur tjänster ska konsumeras. Många tror att Europa är som Sverige, men så är det inte. Då måste vi lära oss att förstå dessa kulturer och flytta oss närmare kunderna och vara mer lyhörda inför deras önskemål. Och ha stora öron, hehe.

20 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng