EU-parlamentet säger ja till AI Act

Eu Ai Act

Foto: Adobe stock

EU-parlamentet röstar ja till EU-kommissionens förslag om regleringar på AI-området. Beskedet innebär att EU nu är ett steg närmare världens första AI-lagstiftning: den så kallade AI Act. 

En klar majoritet i EU-parlamentet, nämligen 499 ledamöter, röstade ja till förslaget. 28 personer röstade nej medan 93 ledamöter valde att lägga ned sina röster. 

– AI väcker många frågor – socialt, etiskt och ekonomiskt. Men nu är det inte dags att trycka på någon ”pausknapp”. Tvärtom handlar det om att agera kvickt och ta ansvar, säger EU-kommissonären Thierry Breton till Reuters.

Olika partigrupper har föreslagit diverse ändringar i förslaget, men dessa gick inte igenom. Exempelvis ville Moderaternas partigrupp att AI ska kunna nyttjas för ansiktsigenkänning i realtid, men detta kommer de nya reglerna att förbjuda. 

En av hörnstenarna i lagförslaget är att användning av AI ska delas upp i fyra olika riskgrupper: minimal risk, begränsad risk, hög risk och oacceptabel risk. Ju högre risk en AI-applikation bedöms ha, desto hårdare regleringar kommer den att få.

Men än är inte arbetet klart, härnäst väntar förhandlingar mellan EU-länderna i ministerrådet för att ta fram den slutgiltiga lagtexten.

EU-kommissionen har som mål att lagen ska börja gälla vid årsskiftet.

Om AI Act

Enligt de föreslagna reglerna kommer AI-verktyg att kategoriseras utifrån den risknivå de utgör: minimal risk, begränsad risk, hög risk och oacceptabel risk.

Vid minimal risk ska fri användning tillåtas, som vid AI-stödda videospel eller skräppostfilter.

Med begränsad risk avses exempelvis chattbotar, där ett krav är att användarna ska vara medvetna om att de interagerar med en maskin.

Som hög risk räknas AI-system som används i kritiska infrastrukturer, utbildning, vid anställningar, eller av migration, asyl och gränskontroll. Dessa AI-system kommer att omfattas av ”strikta skyldigheter” innan de släpps ut på marknaden, som detaljerad dokumentation och ändamålsenlig riskbedömning. 

Oacceptabel risk handlar om AI-system som anses vara ett tydligt hot mot människors säkerhet, försörjning och rättigheter. Dessa kommer att förbjudas. Det kan handla om när stater använder AI-system för social poängsättning eller leksaker som använder rösthjälp som uppmuntrar till farligt beteende.

Källa: Europeiska Unionen 

14 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng