EU och USA enade om uppförandekod kring AI

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande. Foto: Wikimedia Commons, Adobe Stock

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Utvecklingen av ny teknik accelererar på ett sätt som vi aldrig sett förut, säger EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, enligt Dagens Industri. 

De senaste dagarna har ett topphandelsmöte ägt rum i Luleå, där bland annat reglering av AI har varit på agendan. 

Margrethe Vestager menar nu att EU och USA kommit överens om att försöka minska riskerna med AI genom att introducera en frivillig uppförandekod för företag. 

"Lagstiftning tar för lång tid"

Lagstiftningen som är på väg på området, kallad AI Act, förväntas ta två till tre år innan den är på plats. Detta är för lång tid, menar Margrethe Vestager. 

Europas AI-lagstiftning kommer i bästa fall träda i kraft om två och ett halvt till tre år, och det är uppenbarligen alldeles för sent för att fånga upp riskerna med generativ AI. Vad vi har kommit överens om här på TTC-mötet är att vi ska ta initiativ till att få med oss så många andra länder som möjligt för att införa en uppförandekod som företag frivilligt kan skriva under.

1 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng