EU: Google bryter mot konkurrenslag – kan behöva sälja delar av bolaget

Eu Google

När Google säljer sina annonser använder de även egna annonssystem för att leverera dem, något som kan bryta mot europeisk konkurrenslagstiftning. EU har nu skickat in en formell klagan i ärendet, vilket på sikt kan innebära både böter och att Google tvingas sälja delar av verksamheten. 

EU-kommissionen skriver i ett pressmeddelande att Google har missbrukat sin dominerande maktposition och favoriserat sina egna annonstjänster. Detta drabbar bolagets konkurrenter på ett otillbörligt sätt. 

På grund av detta har EU nu skickat en formell klagan till Google. Utredningen inleddes redan för två år sedan, men rapporten presenterades i går.

Fjärde gången under lupp

Nu kommer Google få möjlighet att bemöta kritiken, men läget är prekärt. Detta är fjärde gången som EU pressar bolaget, och de tre tidigare ärendena har sammanlagt kostat techgiganten 100 miljarder kronor.

Därtill kan Google – om EU:s klagomål skulle gå igenom – behöva knoppa av delar av sin annonsverksamhet. Det skulle kunna leda till lägre intäkter och minskade marginaler. 

15 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng