ChatGPT skapar hamburgare åt Bastard Burgers

Burgare Gjord Av Ai; Bastard Burgers

AI-genererad burgare.

Bastard Burgers nya signaturburgare kallas för The AI Burger. Den har koreanska smaker och gjordes i ett samarbete mellan restaurangens kockar och ChatGPT.

– När vi tar fram nya burgare är det många parametrar att ta hänsyn till. Smaktrender, gästfeedback, prisbild, kökskapacitet och att den ska vara lika god oavsett proteinkälla. Så vi bestämde oss för att testa ChatGPT, säger Jonas Ylinenjärvi, Head of Burgers på Bastard Burgers, i ett pressmeddelande.

Efter några tillfällen av ”diskussioner” med ChatGPT och sessioner i köket var kockarna på Bastard Burgers nöjda.

– För oss ska den perfekta burgaren vara lätt att äta, så den får inte ha för ”spretiga” ingredienser eller vara för hög. Den ska inte vara torr, men inte heller geggig så att man spiller en massa. Den ska innehålla få ingredienser och moment så att vi kan minimera väntetid. Och så ska den funka bra som take away till kontoret, berättar Jonas Ylinenjärvi, Head of Burgers på Bastard Burgers.

”Jäkligt roligt”

Jonas Ylinenjärvi beskriver arbetet som en intressant dialog med mycket återkopplingar och test.

– Det har varit jäkligt roligt att bolla recept och ingredienser med ChatGPT utifrån våra kriterier. Till skillnad från att googla så blir det ju faktiskt en dialog med AI och man kommer snabbt framåt genom att omformulera frågor. Vi har fått göra en del justeringar i testköket för att få till helt rätt smakkombination, textur, och speed of service (hur långt tid det tar för restaurangen att servera den beställda maten, reds. anm.), men det har varit en rolig process och burgaren är riktigt god, säger han.

Framtidens streetfood

Nu ska AI hjälpa till med att både skapa kampanjplan och -material.

– Vi ska vara nästa generations streetfood och vad är mer framtida än AI? Det här är en kul grej och det känns verkligen som att vi nosar på framtiden. Med det sagt så älskar vi fortfarande det hantverk och den fingertoppskänsla som våra smashburgare kräver. De delarna kan banne mig inte artificiell intelligens eller maskiner ersätta – där är vi bäst, säger Simon Wanler, vd för Bastard Burgers.

8 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Midjourney

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng