AI kan varna för förmaksflimmer

Ekgish; Hjärta; Ai, Förmaksflimmer

Med hjälp av den enklare EKG-teknik som finns i många smarta klockor kan AI hjälpa till att upptäcka förmaksflimmer. Det visar forskning vid Karolinska institutet.

– Med vår AI-algoritm kan man på ett enklare sätt screena individer för förmaksflimmer, exempelvis genom att placera ut enkla handhållna EKG på vårdcentraler, där man genom att ta ett enda EKG kan bedöma den framtida risken för förmaksflimmer, säger Emma Svennberg, huvudman för studien och docent vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Kan förhindra stroke

AI:n i studien baseras på ett så kallat konvolutionellt neuralt nätverk och har tränat på data från över 475 000 EKG-mätningar från knappt 15 000 personer 65 år och äldre.

För att undvika stroke är det viktigt att upptäcka och behandla personer med förmaksflimmer. Det menar Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden som har varit med och stöttat forskningen på Karolinska institutet.

– Förmaksflimmer är en av de främsta riskfaktorerna för stroke, säger hon.

Kraftigt flimmer ökar risken för stroke, men mörkertalet är stort, dels eftersom det ofta är symtomfritt, dels eftersom det ibland enbart är periodiskt återkommande.

27 juni 2023Uppdaterad 16 april 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng