Nytt AI-verktyg minskar matsvinn på Ica

Frukt Och Grönt

Foto: Ica, Jessica Gow//TT

Ica har börjat använda sig av AI för att minska matsvinnet. Med hjälp av butikernas egna data rekommenderar AI-verktyget i realtid lämpliga prissänkningar, vad som kan användas i egenproduktion och hur man kan arbeta med sortimentet. 

Verktyget har redan testats i fyra pilotbutiker, där butikerna har minskat sitt med matsvinn med upp till 40 procent. 

Kraften i verktyget ligger i rekommendationerna som kommer direkt i till exempel medarbetarnas handdatorer ute i butiken. I och med att rekommendationerna baseras på butikens egen data blir de relevanta och effektiva för varje enskilt butiksbehov, säger David Hedlund, X-lead på Ica-gruppens innovationshubb Icax.

Ica-butikerna ska med hjälp av AI-verktyget få lättare att hantera ett antal olika problem. Exempelvis håller det koll på alla bäst-före-datum i butiken och kan rekommendera passande åtgärder så att varan ska bli såld innan den blir svinn. Här kan en åtgärd vara att prissätta varan med en rabatt specifikt uträknad för just den produkten. En annan åtgärd kan vara att nyttja varan i egenproduktion, såsom bageri, kök eller kallskänk. 

Marknadsför varor med kort datum

Dessutom kan butikerna marknadsföra varor med kort datum på skärmar i butiken och på så sätt även involvera kunderna. För att ta fram verktyget har Ica arbetat tillsammans med företaget Whywaste. 

Vi är glada och stolta över att kunna ta samarbetet med Ica till nästa nivå genom lansering av vår nya integrerade plattform hos kedjan. Målet är att ta ett helhetsgrepp om matsvinnet och ge butikerna bästa möjliga förutsättningar för att kunna minska matsvinnet på ett lönsamt sätt, säger Viktor Petersson från Whywaste.

12 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonIca, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng