Nya lantbrukshjälpen: AI-robot som rensar lök 

Ekobot

Ekobots ogräsrobot. Foto: Ekobot

Med hjälp av AI rensar Ekobots ogräsrobot upp allt grönt som inte är lök på jordbruksfältet. Att använda sig av roboten har på vissa gårdar redan visat sig leda till en ökad skörd. 

 I kombination med våra andra metoder för ogräsbekämpning blir det här ett bra komplement. Det här är framtiden, säger Fredrik Larsson på Stockholmsgården, som har köpt in maskinen. 

Ekobot har utvecklat en robot som med millimeterprecision rensar jordbruksfält på allt grönt som inte är lök. Kameror på undersidan av roboten identifierar grödorna och skickar ner armarna i marken som rycker upp allt som inte är lök. Det skriver Ystads allehanda. 

Roboten stannar automatiskt om en person eller ett djur skulle komma för nära. För att lära upp roboten vad som är lök och vad som är ogräs har roboten tagit del av stora mängder data.

Det finns kameror längst fram på maskinen som scannar av marken. En dator analyserar och reagerar på allt som inte är lök och rycker upp det, säger Thomas Frisk från Ekobot. 

Lett till ökad skörd

Att använda sig av ogräsroboten har redan visat sig generera positiva resultat. På Almhaga gård ökade skörden på ytor som rensades med roboten. 

Vi såg en ökning med 6 procent jämfört med en yta som bearbetades konventionellt. Det är glädjande. Alla större lantbruk kommer inom några år ha någon form av självkörande maskiner, säger Thomas Frisk från Ekobot.

22 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng