Nya it-attacker mot myndigheter – Polisen och Skatteverket drabbade

Poliser Och Polisbilar

Foto: Mostphotos

Flera myndigheter har upplevt och upplever för närvarande it-strul. Skatteverkets webbplats ligger nere, det har varit svårt att komma fram på 114 14 och långa köer har mött besökare på Landvetters flygplats och Arlanda. 

Skatteverket utsattes i torsdags för en cyberattack som sedan intensifierades under söndagen. DDoS-attacken innebär störningar på webbplatsen och för e-tjänsterna, vilket är något som myndigheten arbetar med att lösa. En ovanlig detalj i sammanhanget här är att runt hälften av de igenproppande anropen kommer från våra grannländer i Norden.

– De fortsätter sina försök att överbelasta våra servrar och vi ger motverkanseld för att säkra våra kunders tillgång till våra tjänster. Det är lite av en katt-och-råtta-lek där vi stänger och öppnar beroende på hur trafikmönstret ser ut, säger Skatteverkets it-direktör Peder Sjölander till DN. 

It-strul hos polisen

Under helgen upplevde även polisens interna system störningar. Det innebar svårigheter att komma fram på 114 14, polisens nationella telefonnummer för icke-akuta händelser.

Enligt Expressen ska även anställda inom polisen ha upplevt svårigheter att nå sin mejl under söndagen. Problemen har dock inte påverkat nödnumret 112.

Nu under måndagsmorgonen ska problemen i stort sett vara lösta. 

Långa köer på flygplatser

Under söndagskvällen var det även långa köer i passkontrollen på Landvetters flygplats. Swedavias presskommunikatör Alma Johansson uppgav till P4 Göteborg att köerna kan härledas till ett problem med gränspolisens it-system.

Även Arlanda ska ha haft tekniska problem som inneburit fördröjningar vid passkontrollen.

8 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng